Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) Başkanı Zeki Baran: “Türk göçmen örgütleri 400.Yıl Kutlamalarının dışında tutuluyor”

Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 400 yıl önce başlaması münasebetiyle düzenlenen davetlere DSDF sembolik düzeyde katılacak.

Amsterdam’da yeni yıl dolayışı ile bir ara gelen DSDF yönetici ve kadrolarına hitaben yaptığı konuşmasında DSDF Genel Başkanı Zeki Baran ‘400. Yıl Kutlamalarının ön hazırlıklarına Türk göçmen örgütlerini davet edilmedi. Bu çok büyük bir ihmal ve eksikliktir. Bu nedenle 400. yıl kutlamalarına DSDF sadece sembolik düzeyde katılacaktır’ dedi.

Konuşmasında ‘Hollanda-Türkiye ilişkilerinin son elli yılına göçmen Türkler damga vurdu’ diyen DSDF Genel Başkanı Zeki Baran ‘Türk kökenli göçmenler iki ülkenin gelişme ve kalkınmasında önemli katkılar yaptı. Hollanda’da yetişen yeni kuşak Türk yönetici ve girişimciler iki ülkenin ilişkilerinde en önemli bağlantı halkalarını oluşturuyor. Gelecekte bu halkanın önemi ve etkinliği daha da artacaktır. Bu nedenle, kutlamalardan sorumlu olan gerek Hollandalı gerekse Türk yetkililerin bu ihmal ve eksikliğe nasıl meydan verdiklerini anlamakta zorlanıyoruz’ dedi.

Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF)’ye bağlı yerel dernek ve çalışma grupları yöneticileri yeni yıl nedeniyle Hollanda Türk Demokratlar Birliği’nin (HTDB) Amsterdam’daki binasında bir araya geldi. HTDB Başkanı Veli Tongel’in ev sahipliğinde gerçeklesen toplantıda DSDF’nin 2012 yılı hedef ve görevleri açıklandı.

DSDF : Genç kamu yöneticisi yetiştirme görevimiz var

DSDF genel başkanı Zeki Baran Yaptığı açılış konuşmasında ‘Hollanda’da sorunları ile topluma yük olan değil, hem kendi sorunlarına hem de toplumun sorunlarına çare bulan bir konuma gelmeliyiz. Bunun için toplumun her düzeyine yönetici yetiştirmeliyiz. Bunu gerçekleştirmek için federasyon ve derneklerimizin yönetim kurumları birer staj yeri olmalıdır. Yöneticiliğe eğilimi ve kapasitesi olan gençlere fırsatlar vererek, onlardaki yetenekleri oraya çıkarıp, değişik kamu kurumlarında yönetici olmaları için destek sağlamamız gerekiyor. Dernek yöneticisi arkadaşlarımın konuya gereken özeni göstereceğinden eminim”.

DSDF: Derneklere aha fazla kadın yönetici

Zeki Baran ‘DSDF kenarda, köşede kadın kolları olan bir Federasyon değildir. DSDF için kadınlar erkelerle eşit değerdedir ve her türlü göreve uygundur. Bu nedenle kadınlar Federasyon yönetimi dahil, DSDF’nin her yönetim biriminde daha etkin görevlere gelmelidir. Rotterdam’daki Demokratik Sosyal Birlik Başkanı, aramıza yeni katılan Nieuwe Waterweg Vakfi Başkanı ve Arnhem çalışma gurubu başkanları kadın arkadaşlardan oluşuyor. Bu örnekler çoğalmalıdır.

Göçmen işçi Anıtı

DSDF Başkanı Zeki Baran federasyon yöneticilerine müjdeyi verdi: 4 yıl önce yapılan DSDF Genel Kurulunda, Hollanda’da bir Göçmen İşçi Anıtı gerçekleştirmesine öncülük için karar alınmıştı.  2012 yılının kasım ayında bu rüyamız gerçekleşecek. Rotterdam’ın güneyine dünyadaki ilk Göçmen İşçi Anıtı dikilecek. Bu sayede Hollanda’ya gelen ilk kuşakların çabaları, emekleri ve hem Hollanda’ya hem de kendi ülkelerine olan katkıları ebedileşecek.

İş ve eğitim

Önümüzdeki bir kaç yılın Hollanda ekonomisi için zor geçeceğini söyleyen DSDF Genel başkanı Zeki Baran, ‘kriz ve işsizlikten en çok göçmenler etkileniyor. Bunu fırsata çevirmek elimizde. İşsiz kalan Türkler meslek ve beceri geliştirme kurslarına yönelmeli. Yeni diplomalar için çaba sarf etmelidir. Yani iş, iş, iş, eğitim, eğitim, eğitim! Bu gençlerimiz için de örnek olmalıdır. Diplomasız okulu terk etmek tarihe karışmalıdır. Buradan bütün anne ve babaları göreve çağırıyorum: çocuklarımızın okulları diplomasız bırakmalarına engel olalım dedi.

DSDF’nin yeni yıl toplantısına HTIB Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, Rotterdam-Feijenoord Belediye Başkanı Seyit Yeyden, Rotterdam Anakent Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Karakuş yanına Rotterdam ve Amsterdam’dan politikacılar; Serdar Çiçek, Fatma Öztürk, Ertuğrul Gültekin, Oktay Ünlü, Orhan Kaya ve Songül Akkaya katılarak DSDF’ye yeni yılda başarı dilediler.