Yeni Yıl Mesaji

Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) Yeni Yıl Mesaji 

2013’de Hollanda’ya gelişimizin 50. Yılını Kutlama etkinliklerine başlıyoruz

Acısıyla, tatlısıyla 2012 yılını geride bırakıyoruz. Gectigimiz yıl Hollanda Türk toplumu açısından hareketli bir yıl oldu. Türkiye ile Hollanda arasindaki diplomatik ve ticari iliskilerin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde karşılıklı bir çok üst düzey ziyaretler gerçekleşti. Cumhurbakanı Sayın Gül Hollanda’yı, Kralice Sayın Beatrix ve ailesi Türkiye’yi ziyaret etti.

Girişimcilerin karşılıklı ziyaretleri yanında çeşitli sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin  düzenlediği 400. ekinliklerinde iki ülkeden sanatçılar kutlamalara renk kattı. DSDF olarak bastan açıkadığımız üzere kutlamaların hazırlık aşamasında Hollanda Türk Toplumunun özörgütleri görmezden gelindiği için bu etkinliklerden bazılarına sadece sembolik olarak katıldık. Hollanda’daki ulusal basınının kutlamalara nerdeyse hiç yer vermemesi bizi üzdü. Umarız, 400. yıl etkinlikleri Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir adım daha ileriye gitmesine katkıda bulunmuştur.

Erken Genel Seçimlerden umutlandık

Geğtiğimiz yılın diğer önemli gelişmesi ise Hiristiyan Demokratlar (CDA) ve Liberallerden(VVD) oluşan Wilders destekli I. Rutte hukumetinin Wilders’in desteğini çekmesi üzerine düşmesi ve bunun sonucunda yaşanan Hollanda’daki erken genel seçimlerdi.

Erken seçimlerin sonucunda Liberaller (VVD) ve Sosyal Demokratlar çoğunluğu alarak, çok hızlı bir sekilde II. Rutte Hükümeti kuruldu. Çeşitli partilerin listelerinden 14 Türk kökenli politikacı aday olarak katılmıştı. Bunlardan; dördü Sosyal Demokrat İşçi Partisi(PvdA) biri Sosyalist Parti listelerinden olmak üzere seçime katılan türk kökenli adaylardan beşi parlamentoya girdi. Bu parlamenterler aracılığı ile ülkesel konulardaki gelişmlerde Türkleri direk ilgilendiren konularda sesimizi daha çok duyurabileceğimizi umut ediyoruz.

Acı reçeteler en çok yabancıları etkiliyor

Yeni hükümet yabancı kökenliler aleyhine söylemleri yumuşatsa da Hollanda’nın daha uzun süre ekonomik krizden etkileneceği kesin. Kısıtlama politikaları yerini , kemer sıkma ve acı reçetelere bırakıyor. Sosyal haklar budanıyor. Ev kiraları artıyor. Yaşam koşulları zorlaşıyor. İşten çıkartmalar üst seviyede. Bundan en fazla yabancı kökenli vatandaşlar ekileniyor. Diplomasız okulu terk eden gençlerimiz için iş bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Yabancı kökenliler arasından işsizlik oranı Hollandalılardan iki kat daha fazla. İş pazarındaki tescilli ayrımcılık hala çözülemedi. Bu sorunlar için hükümetin ilan edilmiş bir politikası yok.

Ortaklık anlaşması maddeleri üzerinden pazarlık yapılmamalı

Daha önceki Hükümetin Türklerin Ortaklık Anlaşmasından kaynaklanan haklarını yok etmek için atığı adımlar mahkeme kapılarından geri döndü. Bu hükümetin bundan ders çıkarması gerekiyor. Türkiye’deki çocuklar için ödenen çocuk parasını kaldırma önerisi senatoda takıldı. Bu olumlu bir gelişme sayılabilir. Buna rağmen, vize görüşmeleri çerçevesinde Ortaklık Anlaşmasının önemli bazı maddelerinin değiştirilmesi ya da kaldırılması yönünde AB ve Türkiye’nin pazarlık yaptığı yönünde sinyaller alıyoruz. Bunun doğru olmadığına inanmak istiyoruz.

Türklerin Hollanda’ya gelişinin 50 yılı Kutlamaları başlıyor

2013 yılından başlanarak Türklerin Hollandaya gelişinin 50.yılı kutlanmaya başlayacak. Özörgütler bunu bir fırsata dönüştürmelidir. Yapılan araştırmalar Hollandalılar ile yabancı kökenliler arasındaki ilişkilerin son 15 yılda gelişme göstermediğini ortaya koydu. 50. yıl etkinlikleri yerli/yabancı ayrımının kaldırıldığı anlamsız uyum tartışmaları yerine yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve tam yurttaşlık üzerine projelerin ortaya konduğu gelişmelere sahne olmalıdır.

2013 yılı bu yöndeki etkinliklerlerin aynasında kendimizi görme yılı olarak geçmelidir. Son 50 yılda kalıcılığımızı fark etmeden yaşadık. Artık kalıcı olduğmuzu görüp, buna uygun düşünce, tutum ve pozisyonlar geliştirmeliyiz.

Misafir İşçi Anıtı dikiliyor

Yukardaki amaca uygun olarak DSDF 50. yılda 50 etkinlik projesi için çalışmaları başlattı. Bu projenin en önemli adımı olan dünyadaki ilk Misafir İşçi Anıtı Rotterdam’ın Afrikaander Parkı’na dikilecek. DSDF’nin gerçekleşmesi için öncülük ettiği ve uzun zamandır emek verdigi ‘Misafir İşçi Anıtı’ Hollanda’da bu güne gelmemizde büyük emeği geçen birinci kuşak işçilere teşekkür edilmesi ve yeni kusaklar için ‘hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız, bu ülkeye sahip çıkmalıyız’ sinyalini vermeyi amaçlamaktadır. 10 Mayıs 2013 tarihindeki anıtın açılışına şimdiden hepinizi davet ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin yeni yilini en içten dileklerimle kutlar 2013’ün tüm arzularınızın gercekleşeceği bir yıl olmasını dilerim.

Selam ve saygılarımla

Zeki Baran
DSDF Genel Başkanı